Per què de castanyes, si ara no n'és el temps? Doncs perquè tinc per costum comprar fruits secs en una de les parades del Mercat Central de Sabadell on hi ha, pràcticament, de tot. I sovint hi compro castanyes seques, que després rehidrato a casa i que em menjo soles o bé que faig servir per acompanyar alguns estofats de caça.
D'altra banda, acostumo a fer-me els flams sempre a casa, perquè encara no he trobat cap marca de flams que m'acabi d'agradar del tot i perquè, la veritat, la textura i sabor que s'aconsegueix amb flams casolans no té igual. Aquesta vegada, per canviar una mica el flam, hi vaig barrejar les castanyes. La veritat és que m'hi van agradar molt. Us explico com ho vaig fer.
Ingredients (per a 4 flams):
2 ous
3/4 l de llet (si és fresca encara millor)
100 g de castanyes seques
4 c. sucre
4 c. de caramel
El que farem primer serà triturar les castanyes, prèviament rehidratades el dia anterior, amb una mica de llet. Jo vaig fer servir la batedora però si teniu un estri específic per a triturar encara us quedaran més fines. Després, incorporem la barreja amb la resta de llet, els ous i el sucre, i tornem a batre. Agafem uns motlles de flam i omplim una safata per anar al forn d'aigua, ja que els flams es couran al bany maria. Abans d'abocar el líquid cru de flam a les flameres posarem una mica de sucre caramelitzat al cul dels recipients (jo vaig fer servir caramel royal però si teniu paciència i ganes el podeu fer vosaltres, que encara queda més bo).
A continuació, posem els flams al forn, a 180 ºC durant 20 minuts. I, finalment, ja els podrem treure del forn. Els deixem refredar a temperatura ambient damunt del marbre i, abans de posar-los a la nevera, els cobrirem amb una mica de paper de plata o paper film perquè no se'ns faci un tel desabradable. Veureu que la castanya ens queda repartida per tot el flam però que, els troços que ens hagin quedat més grossos, tindran tendència a acumular-se al fons, cosa que li dóna un punt cruixent interessant.
Es veritat que el millor son els flams"caseros"... I aquest de castanyes es bona idea!
ResponEliminaPetonets
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
EliminaJo no soc gaire fan de les castanyes! pero aquest flam el provaria sense miraments t'ho asseguro!! te una pinta increible i el sabor em té encuriosida!! petons
ResponEliminavaja... pots posar-hi un altre farcit, segur que també deu quedar ben bo amb nous o avellanes! Petonet!
EliminaGuaita'l! Et va quedar molt mono, Marina, i segur que boníssim! Un petonet
ResponEliminaMolt bo, va quedar. Per a repetir-lo! Perquè dels quatre que vaig fer ja no en queda cap! ;-)))))
EliminaAquesta capa cruixenta té que fer d'aquest flam un flam especial. Aixó es ho millor dels flams fets a casa, els fas totalment al teu gust.
ResponEliminaPetons.
Sí, queda un gust ben diferent de caramel, amb la castanya. El millor, fet a casa! Petonet
EliminaUi, ui, ui, què bó! M'has donat una idea amb això d'hidratar les castanyes.
ResponEliminaJa m'explicaràs aquesta idea, Núria... m'has deixat intrigada! Petonet
EliminaMira que tinc imaginació, però fer un flam així ni de broma!!! fantàstic!!! petonets
ResponEliminaGràcies per la visita, Sílvia!
EliminaNo n'havia vist mai cap com aquest, no es que sigui molt fan de les castanyes, però realment em crida l'atenció, ha d'estar molt bo.
ResponEliminaUna abraçada.
Jo crec que encara que no siguis de castanyes t'agradaria perquè canvia molt la textura! Petonet
EliminaAi nena, amb les fotos en tinc prou per a saber com t'ha quedat!
ResponEliminaNani
Gràcies nani!
EliminaEIIIII !!!que tambè el vui tastar !!!!que te una pinta boníssima ....i ara tinc una ganaaaa!!!!
ResponEliminapetonets.
jajaja! M'has fet riure, amb aquesta eufòria! Un petó gros, Mamilu
EliminaM'agraden moltíssim les castanyes i els flams també... o sigui que em quedo la recepta, que té una recepta boníssima!
ResponEliminaPetonets
Sandra
Ja em diràs què tal, si la fas Sandra! Petonet
EliminaSi n'ha de ser de fi aquest flam... No l'he probat mai, però a jutjar per la foto...deu ser deliciós!. A reveure!
ResponEliminacreo que una vez hice uno,pero ya ni me acuerdo,pero buenos si que son y mas caseros.La foto esta para comersela de un sorbo
ResponEliminapeto