Aquí tenim unes nous, unes nous verdes, que seran les protagonistes d'avui. Ja us vaig dir aquí que aviat us en parlaria i ara que ja tinc classificades les fotos de les plantes és el moment de fer-ne el resum. Va ser el cap de setmana passat que vam assistir a un TALLER DE RATAFIA. De seguida em va semblar un taller molt engrescador per diverses raons:
La primera, perquè tenia lloc a les Feixes de Canyelles, un indret preciós tocant a Castellar del Vallès.
La segona, perquè ens hi convidava el Xavi Ruano, un expert en tota mena de qüestions relacionades amb l'horta, la natura i la botànica (en dóno fe perquè fa anys que en segueixo les passes).
La tercera, perquè al taller de ratafia també ens guiaria un mestre ratafiaire des de fa 30 anys, l'Armengol Esparrach.
L'Armengol ens parla de les flors
I la quarta, perquè a casa sempre hem estat molt d'anar a buscar plantes al bosc. En fem ús a la cuina i també aprofitem les propietats curatives i medicinals d'algunes d'aquestes aromàtiques. Som una mica recol·lectors, ben pensat. L'oportunitat que ens oferia aquest taller, poder aprofundir en el coneixement d'algunes de les flors silvestres que tenim al nostre abast, a la franja mediterrània, era sense dubte un gran esquer per picar. I així ho vam fer!
D'entrada, us resumeixo algunes (que no totes) de les plantes que vam trobar pel camí, a les feixes que el Xavi Ruano ja fa dos anys que està arranjant i que tan bé ha sabut transformar. Després, ja us explico quines plantes en concret vam fer servir per la ratafia, tot i que ja us avanço que la fórmula no és exacte, ja que pot incloure fins a 40 plantes diferents, i nosaltres en vam utilitzar unes trenta.
Cua de cavall, herba de la pedreta, Matricaria, romaní
Pi, cua de cavall, aladern, plantatge, mill gruà
Herba romaguera, savina
Didalera groga, espígol, cap d'ase, ruda
Mata o llentiscle, orquídia silvestre, savina, flor de Sant Joan o Tanacet
Sempreviva, esparnellac, espantallops, càdec
Pericó o hipèric, canyella, llimona
Hisop, Absenta!, cap d'ase, ginesta
Fonoll, plantatge, sàlvia labandulifolia, farigola llimonera, farigola, didalera groga
I ara anem a les flors bàsiques, que són:
la sempreviva, la flor de Sant Joan i l'Esparnellac, unes flors que només floreixen per Sant Joan, cosa que fa imprescindible l'elaboració de la ratafia durant el solstici d'estiu, amb nits molt curtes i dies més llargs. L'efecte màgic diuen que ja era conegut quan bruixes i trementinaires collien fa segles aquest tipus de plantes per a curar la gent.
Tots nosaltres, cercant flors...
Vam acabar ben satisfets de l'excursió i de la recol·lecta de flors:
La recol·lecta dins el cistell
I, evidentment, encara ens faltava l'aiguardent anisat i les nous, que vam introduïr a les ampolles, prèviament partides per la meitat. Després de les nous, les herbes i, finalment i en últim lloc, l'aiguardent.
En Xavi i l'Armengol tallant les nous
Les nous verdes ja són dins el pot!
L'aiguardent anisat dolç
I ara sí, la fórmula:
Aiguardent anisat dolç (els litres que volgueu, en el nostre cas van ser 6 litres)
*** Si feu servir aiguardent sec hi haureu d'afegir sucre***
Ampolla de vidre de boc gros, preferiblement, de vidre transparent
3 nous x litre
3 flors de til·la per l.
3 ramellets de flors d'espígol x l.
3 brots de fonoll x l.
3 flors de pericó x l.
3 flors de malva x l.
3 flors de farigola x l.
3 flors de farigola llimonera x l.
3 flors d'escabellosa x l.
3 ramets de llentiscle x l.
3 ramellets de flors x l.
3 branquetes de ruda x l.
3 flors de romanió x l.
3 flors de cap d'ase x l.
3 brots tendres de pi x l.
1 trocet de pell de llimona
1 trocet de branca de canyella
3 boletes d'herba de la pedreta x l.
3 ramellets de cua de cavall x l.
3 ramellets de flors d'orenga x l.
3 llavors de cardamom
3 branquetes de camamilla x l
3 fulles de sajolida x l.
3 flors de marialluïsa x l.
3 flors de sabina x l.
3 boletes de ginebró x l.
3 trossets de regalèssia x l.
3 flors de ginesta x l.
3 trocets d'herba romaguera x l.
3 fulles de sàliva x l.
3 flors de sempreviva x l.
3 fulles de menta x l.
Si triem bé les flors, la barreja hauria de quedar-nos així:
Anem introduïnt les flors i fulles dins el pot, a sobre de les nous
En primer pla, branca de malva
I anem destriant les flors que ens interessen...
Tapem amb un drap. S'hi estarà durant 9 dies.
Un cop tenim el pot ple, mirant de deixar un marge de 4 o cinc dits buits perquè amb la maceració dels fruits el líquid pujarà cap a la superfície, ho tapem amb un drap i ho deixem reposar, a sol i serena, durant 9 dies. Passat aquest temps, colarem el líquid, l'embotellarem en diverses ampolles i les taparem amb tap de suro. Les haurem de deixar reposar un any! abans de tastar la ratafia...
En tot cas, passats els 9 dies ja podrem fer la primera cata... ja us ho explicarem!
La colla ratafiaire!
Marina, ens acabes de desvetllar un bon secret!!! Quina quantitat d'aromàtique i herbes que s'hi a de possar... Una sortida molt profitosa, i ara a esperar tot un any...
ResponEliminajejej quina colla ratafiaire més trampada!!! doncs si que es tot un món fer ratafía de qualitat! QUANTES PLANTES ES NECESSITEEEENNN!!! de moment seguiré comprant-la o que me la regalin! ara, un taller així, un cop a la vida, ha de ser una experiencia brutal!! petons
ResponEliminamenuda mezcla de olores y sabores, tiene que ser una verdadera delicia! bicos
ResponEliminaQué barbaridad, no sabía que se le ponían tantas flores!! Nosotros la compramos en Sta. Coloma de Farnes, me llevo la receta, yp se de uno que le encantará. Gracias.
ResponEliminaDoncs només per les fotos que ens ensenyes (i per la fòrmula!, jeje) n'estic convençut que va ser un taller d'allò més interessant i divertit!
ResponEliminaJo que soc molt de fer licors cassolans, amb el teu permís m'emporto la recepta!
Això si, estic alucinant de la quantitat de plantes necessàries per fer la ratafia, i el temps d'espera!
Sort que en breu fareu la cata, jajaja!!
Petons!
Marina molt bon taller !! ..............aqui la fem una mica diferent però li deixem 40 dies a sol i serena ............... Segur que serà bonissima:
ResponEliminaPetons
Eiiii! jo m'he apuntat a un curset que fan durant el mes de Juliol aquí a Rubí d'elaboració de ratafies i vins medicinals, quina casualitat :)
ResponEliminaOstres tu, aquests dies estic descobrint els secrets de la ratafia! Ara quan en compri una ampolla la valoraré molt més! Un taller molt interessant i un indret ric i encisador! Una abraçada Marina, i gràcies per compartir l'experiència!
ResponEliminaO S T R E S!! M'apunto la fòrmula! M'encanta la ratafia! De casolana no n'he begut mai! Espero que d'aquí 9 dies ens diguis com ha anat el primer tast!
ResponEliminaPer enguany no crec que em doni temps anar a buscar les plantes necessàries, però és una recepta que queda pendent però d'aquelles de fer sí o sí!!!
Gràcies! ♥
Ostres tu!!! quin munt de plantes, crec que no en coneixia ni la meitat!! un dia ben aprofitat, i ja ens diràs que tal està aquesta ratafia quan puguis fer-ne la cata d'aquí uns dies ;-)
ResponEliminaQue maques les fotos, i molt bona la informació.Gràcies.
ResponEliminaTraient la vena periodística., eh? ja et veig de corresponsal. Molt bon reportatge...algunes d´aquestes plantes les he vistes pel camps del meu poble però per a mi no tenien nom. Això s´ha acabat! ara tindran un conversa amb mi.,-d
ResponEliminaMare meva.... quin munt de noms... has posat nom a un munt d'herbes que segur que veig sovint però que no sabia ni que existien!
ResponEliminaAra estem esperant el resultat, primera cata dins de 9 dies... i després ja esperarem fins l'any vinent!
PTNTS
Dolça
Fantàstica aquesta entrada i molt apropiada per Sant Joan i les tradicions que l'envolten
ResponEliminaQuina sort poder fer aquest taller de la ma de grans mestres, jo no m'atreviría a recollir algunes de les herbes sense tenir al meu costat un expert.
ResponEliminaD'aquí a un any ja ens explicaràs lo bona que està la ratafia.
Petons.
Quin taller més profitós i bonic! M'ha agradat molt Marina!! Amb el que ens agrada a casa la Ratafia ens hagués encantat assistir-hi!!
ResponEliminaMolts petonets guapa!
Quina enveja de taller, les fotos m'han agradat molt. I no sabia que portava tants ingredients! No m'extranya que sigui tan aromàtica. El que se't farà molt llarga l'espera d'un any!
ResponEliminaUna abraçada
Mare meva, quina fórmula! Sembla que els ingredients no s'hagin d'acabar mai.
ResponElimina