dimecres, 20 de novembre del 2013

Focaccia, un pa italià


Avui us proposo un pa que, tot i que m'encanta, no havia fet mai a casa. M'hi he atrevit després que divendres passat poguéssim gaudir amb el Manel d'un interessant taller de pa amb el bon amic i mestre pastisser Joan Muntada, convidat a un dels cursos de Cuina de Safareig que dirigeix l'amic Alfonso Fernández. Vam elaborar pa de viena, pa de ceba, bastonets i focaccia. Avui us mostro la de focaccia, que és la que ja he fet a casa. El resultat, dit a ells i per a tothom, ha estat espectacular. Aquesta FOCACCIA que veieu aquí No és la del taller, sinó la que ja vaig fer tota soleta a casa després d'haver après tècnica i procediment. L'explico:

Ingredients: 
500 g de farina de força
10 g de llevat cru
350 g d'aigua
50 g d'oli d'oliva verge extra
10 g de sal
Per aromatitzar: romaní, tomàquets secs, etc.


Un cop ho tenim tot pesat i a punt comencem a preparar la massa. Ja us aviso que l'elaboració no és difícil però sí que és llarga, o sigui que guardeu-vos una tarda sencera lliure per a fer-la. Comencem esmicolant el llevat a la farina. A continuació, incorporem la sal i l'aigua, a poc a poc. Anem pastant, primer dins un bol i després sobre el marbre. Hi hem d'estar força estona, perquè les mol·lècules de midó de la farina es trenquin. 


Quan faci uns 20 minuts que estem amassant, tornem a ficar la bola de massa dins el bol i incorporem l'oli. Els greixos sempre els posarem al final, ja sigui oli o mantega. Seguim amassant amb les mans, fins que la farina absorveixi l'oli del tot. 


Un cop l'oli ja està absorvit, tornem a estirar la massa damunt del marbre i seguim amassant, ben bé, 10 minuts més. Un cop passat aquest temps, si ja veiem que la massa és elàstica, que no es trenca, i que es desenganxa bé del marbre, li donem forma de bola i la deixem reposar 60 minuts a temperatura ambient i tapada amb un drap. Passat aquest temps, l'estirem en una safata per anar al forn, l'untem amb oli, la premem amb els dits per donar-los la forma característica de la foccaccia i la deixem fermentar 30 minuts més. Un truc que ens va explicar el Joan: fermentem-la al forn, tancat, al costat d'un bol ple d'aigua bullint. Oferirà calor sense assecar, perquè el vapor d'aigua mantindrà la humitat de la massa, evitant que es faci una crosta o un tel d'assecat.


Ara sí, incorporem les herbes que volguem. Jo vaig escollir el romaní i el tomàquets secs, molt habituals  també a Itàlia, però podeu triar el que volgueu: orenga, farigola, sàlvia, alfàbrega. Perquè vam trobar que l'aroma del romaní amb prou feines es nota a la massa. Un cop posats els ingredients, i empolsem una mica de sal gruixuda, hi quedarà molt bona quan feu queixalada i la trobeu a la massa ja cuita, ja ho veureu.


Un cop passat el temps de fermentat, la posem a coure uns 15 minuts a 200 ºC amb la porta del forn tancada, i 15 minuts més amb la porta oberta.



Passat aquest temps, traiem la focaccia del forn i deixem que es refredi damunt d'una reixeta, perquè la humitat que pugui desprendre la base de la massa amb la calor s'escapi. Hi reguem una mica més d'oli d'oliva verge extra en cru i... ja la tenim a punt! Us ha de quedar un pa cruixent per fora, amb una crosta prima, i molt esponjós per dins. 

Podem menjar la focaccia sola o acompanyada d'un formatge (tipus parmiggiano o un blau cremós) i uns talls de pernil salat (prosciutto). És un pa que calent guanya molt.

Bon profit! 




Una mica d'història de la Focaccia...

La focaccia (/ focacha /, 'fogassa' en italià) és una espècie de pa pla cobert amb herbes i altres productes alimentaris. Es tracta d'un plat molt tradicional de la cuina italiana molt relacionat amb la popular pizza. La recepta bàsica d'aquest preparat es creu que procedeix dels antics etruscs o els antics grecs, però és considerat com una famosa delícia de la gastronomia de Ligúria, anomenada fugàssa en ligur.

I algunes imatges del taller de pa a Cuina de Safareig amb el Joan Muntada...

By Manel B.

By Manel B. i Alfonso F.

















28 comentaris:

  1. Quina pintassa! Jo la vaig fer tal qual em va semblar, però la propera vegada provaré d'incorporar els greixos al final, a veure si hi noto diferència. Segur que la vareu disfrutar de valent, oi? Petons!

    ResponElimina
  2. Que bona és la focaccia i que agraida, se li pot posar el que es vulgui. Petons!

    Ana

    ResponElimina
  3. Buf, però quina pinta fa aquesta focaccia Marina! Sembla mentida què fàcil de fer és, i què bona està!

    Petons!

    ResponElimina
  4. Uauuu que bé que t'ha quedat! El tall es veu molt bé, una textura molt bona!
    La foccaccia m'encanta i encara la tinc pendent, a veure si m'animo amb la teva recepta.
    Petons

    ResponElimina
  5. Qué migosa te ha quedado... Qué rica. Yo sólo he hecho una, y me inclino más por hacer la pizza directamente, pero vamos, para picotear me apunto ya. Un besote.

    ResponElimina
  6. Será la primera vez que la haces pero no será la última. Seguro que en casa te la van a reclamar a menudo.
    Un abrazo
    Blanca de JUEGO DE SABORES

    ResponElimina
  7. me encantan las focaccias y esta q has hecho es una autentica pasada

    ResponElimina
  8. Quina tècnica! Però segur que deu quedar tant bona.... petons

    ResponElimina
  9. La próxima vez que la haga en casa seguiré tus consejos, vaya aspecto tan bueno

    Saludos

    ResponElimina
  10. m'encanta!!!1
    i és tan bona acabadeta de sortir del forn!!!!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  11. Ostres, no en coneixia pas la recepta, tot i que en vaig menjar a Roma quan hi vam estar. La veritat és que la Foccacia es un pa especial, no se si per l'aroma de les herbes, l'oli ... no ho se pas, pero que es bonísim sí.

    Cuina d'emergencia
    http://cuinademergencia.blogspot.com

    ResponElimina
  12. Hola guapa! Quina pinta que fa aquesta focaccia !! amb el gustet del romaní...i ara que hi penso en vaig fer una fa temps i no la vaig arribar a publicar... a veure si una tarda m'animo, però haurà de ser pastada amb maquina...!molts petons!

    ResponElimina
  13. tinc la focaccia tan pendent que te m'has adelantat! jejej que bona ehh! petons

    ResponElimina
  14. Ens agrada molt la focaccia, pero sempre la comprem, ara ja no tindre excusa desprès de veure aquesta teva i amb el gustet de romaní Ummm. Amb el teu permís m’emporto la recepta.
    Petons

    ResponElimina
  15. Ja ensalivo només de veure les fotos. Aquesta focaccia té un aspecte súper apetitós. Veig que l'elaboració és llarga però, si ha de quedar així de bé, val la pena fer-la. I moltes gràcies pels trucs: l'aigua al forn, els greixos al final.... Petons.

    ResponElimina
  16. me gustan pero aun no he encontrado el momento de hacer la mia¡ Bien buena esta tuya
    peto

    ResponElimina
  17. Ummmm que pinta!!! Te ha quedado buenísima esta focaccia, me encanta Marina.
    Besos
    Cocinando con Montse

    ResponElimina
  18. Mi hijo y yo somos felices ante una focaccia,así que me llevo la tuya,divina Marina.

    ResponElimina
  19. Marina, cada cop soc més fan de la teva documentació gràfica! qui tingui por de posar-s'hi no serà per manca de guia visual :O
    Sensacional :)

    ResponElimina
  20. Mira que fa temps que li tinc ganes a la focaccia i no m'acabo de decidir, i m'agrada moltíssim.
    Què feliç se't veu amb la pasta.;)
    Petons.

    ResponElimina
  21. Poder assistir a un taller es la millor forma de perdre la por. T'ha quedat una focaccia molt bona, amb una molla que venen ganes de donar-li una queixalada.
    Petons.

    ResponElimina
  22. Quina bona pinta té aquesta focaccia!! t'ha quedat perfecta!

    ResponElimina
  23. una focaccia expectacular, me encanta como te ha quedado bicos

    ResponElimina

  24. Quina passada de focaccia!!! a d'estar boníssima, no se pas si m'atreviré mai a fer-la,és una mica especial de fer.
    Un petó des de la meva cuina http://cuinanatura.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  25. Aquesta focaccia està dient menja'm sencera!!! El toc del tomacons secs i les herbetes...irresistible! Petons!

    ResponElimina
  26. La focaccia és tan i tan bona!!! Jo n'he fet un parell de vegades, el proper dia provaré de fer aquesta perquè t'he una pinta espectacular!!!!

    ResponElimina
  27. Uff que bona, si ara en tingués un tallet... Ja veig que fas aprofitar molt bé el taller.

    ResponElimina

Gràcies per visitar-me, m'ajudes a seguir aquí! Fins aviat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...