No fa gaire temps que, a Sabadell, han obert una botiga on es poden comprar llegums, espècies, cereals, farines, deshidratats i altres ingredients a Granel. No només n'hem vist allà, sinó que sembla ser que és una cosa que s'està posant de moda a diversos comerços de poblacions diferents. No fa massa que vam anar-hi, per segona vegada, a la de Sabadell, però amb més calma que la primera vegada. Ens vam firar amb tota mena de productes, va molt bé això de no haver de comprar el paquet sencer perquè així pots provar coses noves. Ja vaig aprovisionar-me de la matafaluga que farem servir per fer els brunyols de Quaresma, també vam agafar cúrcuma i alguna altra espècie. De llegums, vam triar el cigró menut ecològic, la llentia pardina, i de cereals, l'arròs carnaroli. També vam comprar farina de cigrons i farina de sègol. I és amb aquesta darrera que he fet el pa que em servirà per participar, aquest mes de febrer, a Memòries d'una cuinera.
La recepta que he seguit es basa en una recepta del Xavier Barriga, feta també amb farina de sègol però on s'hi incorporen figues i avellanes torrades, i en el que també hi participa la massa mare (els qui coneixeu el pa del Barriga ja sabeu que n'és molt fan). Jo no n'hi he posat, de massa mare, ja que no en tenia guardada del dia anterior, però ha quedat molt ben acabat, també. Si el proveu ja ho veureu.
Ingredients:
250 g de farina de sègol
5 gr de sal
250 cl d'aigua calenta
15 g de llevat fresc
llavors de roselles
panses de corint
Dins un bol, barregem la farina de sègol amb l'aigua i el pessic de sal. Després, hi afegim les llavors de rosella, les panses i, en últim lloc, el llevat. Pastem bé, fins que la massa ens quedi homogènia.
Quan ja tenim la massa ben amassada (al cap d'uns 20 minuts, aproximadament, agafem un drap, tapem la massa i la deixem reposar 45 minuts.
Passat aquest temps, la destapem i l'incorpporarem en un motlle, que haurem untat prèviament amb oli. L'hi deixarem uns 25 minuts més, també tapada amb un drap.
Mentrestant, hem posat a preescalfar el forn a 250 ºC. En el moment d'enfornar el pa, abaixarem la potència a 190 ºC i el deixarem coure, només amb la part de baix encesa, durant 45 minuts. Quan surti del forn el deixarem refredar a temperatura ambient, però sense tapar. Quan ja sigui fred, l'embolicarem amb un drap de cotó o amb una bossa del pa.
A l'hora de menjar-nos-el, el podem acompanyar amb qualsevol formatge, hi queda molt bo.
I si voleu més pans salats, en el blog també podeu visitar:
Fa uns mesos vaig fer un pa de ségol i no em va quedar gens bé, hauré de seguir practicant. Petons!
ResponEliminaAna
Aquest pa Marina m'hauria anat de perles, avui per esmorzar.
ResponEliminaPetons
Hace tiempo que no hago pan y me estan entrado ganas cuando veo el tuyo, a ver si puedo esta semana, un pan riquísmo. Bss.
ResponEliminaQuina pinta tan bona fa Marina! Jo ara estic ficant-me amb farines diferents a l'habitual de força, com aquesta de sègol, i la veritat és que els resultats de moment m'estan agradant molt.
ResponEliminaSi que tens raó, que ara comencen a proliferar botigues d'aquest tipus, a Terrassa n'hi ha un parell, esperem que hagin vingut per quedar-se!
Petons, i feliç setmana!
T'ha quedat molt bé Marina! I a més m'has resolt un dubte que tenia i és el de fer pa en un motlle com el que has utilitzat tu! No sabia com em quedaria si el feia amb motlle de silicona i ara veig, per l'aspecte tant bo d'aquest pa, que no hi he de tenir cap problema :)
ResponEliminaQue boo que ha de ser! :P
Petons!
Hola reina ...quina pinta que te aquet pa...dels de menjar tallet a tallet i no parar.
ResponEliminaPetonets.
Recorda als pans alemans, de molla atapaïda i molt bons de sabor. Segur que amb formatges queda excelent i també amb salmó.
ResponEliminaPetons.
Que bo! Em fa pensar en el pa de la reina que li agrada tant a en Marc! Petons!
ResponEliminaQue bo! Em fa pensar en el pa de la reina que li agrada tant a en Marc! Petons!
ResponElimina...ummm, ja sento la flaire!
ResponEliminamolt bo tambe Marina
ResponEliminapeto
Ja l'he vist, aquest pa del Barriga amb figues, Marina. Aquest que proposes amb panses em sembla molt encertat, amb un tall realment apetitós. Torrat i amb una mica de melmelada pel damunt, quin esmorzar! Petons.
ResponEliminaAl Miquel li deia fa una estona....estic en ple procés viral panarra!!!! Em quedo amb la teva recepta!!! Quines ganes de fer pa!!!!
ResponEliminaPetons i...bona setmana, Marina!!!
Olga
Fer pa sempre és un placer!! Que bo !!
ResponEliminaque rico !!! muy apetecible.... mmmm,la copio ya !!! besos
ResponEliminaQuina bona pinta aquest pa, sembla que ha de ser molt tendre...amb una miqueta de formatge o melmelada...nyam!!!
ResponEliminaPetonets
M'agraden aquests pans diferents amb la farina de sègol... i les llavors de roselles i les panses li han de donar un toc molt bo.
ResponEliminaA veure si arribo a temps a participar amb una recepta de pa!
Bo, molt bo... a mi el pa de segol amb el salmó o el bacallà fumat... mmmm
ResponEliminaPTNTS
Dolça
Aquest pa té una pinta.... t'ha quedat genial! petons
ResponEliminaAquests pans amb farines "diferents" i originals m'encanten. Les llavors de rosella també hi deuen acabar de donar un toc molt original. Fa molt bona pinta!
ResponEliminaEstà molt bé això de comprar a granel. Ahir vaig coure uns cigrons petits, també ecològics, i estàn tan bons!
ResponEliminaEl pa bo segur i la massa mare, encara no n'he fet mai...
Petons i moltíssimes gràcies per participar.
No hi ha res com el pa casolà. Aquest teu ja l´he apuntat perquè ha de ser boníssim. Un petonet
ResponEliminafantastic!! jo cada dia esmorzo amb pa de segol i lli!!! i es tan bo i atipa tan!! ara he de comprar farina de segol! petons
ResponEliminaMolt bona pinta! A on és aquesta botiga a granel que comentes que hi ha a Sabadell?
ResponEliminaAl carrer st. Antoni!
ResponEliminacom m'agradaria tenir aquest pa davant per sopar!!!!! moltes gràcies guapíssima!!!!!
ResponEliminaHa de ser deliciós!!! :-)
ResponElimina