Ahir ja vam fer els primers panellets del Tapa't... de tapes. Enguany, de coco i de pinyons. Aquesta tradició tan nostrada i que compta també amb les imprescindibles castanyes i moniatos ens fa adonar que la tardor, ara sí, ja és aquí. Com ja és costum a casa nostra, les festivitats compten amb el menjar més adequat per a cada estació de l'any. I ara que tenim el fred el cos, escalfem-nos amb panellets! Aquesta és la proposta:
Ingredients (per 30-40 panellets)
2 moniatos
el mateix pes d'ametlla mòlta
1/4 de sucre
coco ratllat
pinyons
ou
Comencem a fer els panellets posant a bullir els moniatos durant uns 20 minuts. Després, els pelem i els triturem, mentre encara són calents.
A continuació, afegim l'ametlla mòlta.
Després, també hi posem el sucre. Com que ho fem amb moniatos, no caldrà posar-hi tanta quantitat de sucre que si ho féssim amb patates.El moniato, per si sol, ja és més dolcet. Així, ens estalviem ensucrar massa els panellets.
Un cop tenim la massa homogènia comencem a donar forma als panellets. En aquesta ocasió, he fet servir uns motlles que em van regalar, molt xulos, amb formes diferents. Aquests, en forma de bolet:
A continuació, batem un ou amb una culleradeta de sucre i els pintem amb un pinzell. Hi empolvorem coco ratllat per sobre, només a la part del barret del bolet:
I com que encara tenim massa, fem uns panellets amb el motlle de cor i els decorem amb pinyons:
Els posem al forn a 180 ºC durant 15 minuts i ja els tindrem a punt!
I per acabar... uns quants refranys de Tots Sants. Que les tradicions, a més del menjar, també ho són les paraules...!
Bona castanyada!!!
REFRANYS
- de Sant Joan a Tots Sants passa el pastor sos afanys
- de sant Miquel a Tots Sants, nuvolades de mal pas
- de Tots Sants a Advent, molta pluja i poc vent. Però altres diuen, de Tots Sants a l'Advent, ni massa pluja ni massa vent
- de Tots Sants a Nadal hi ha dos mesos per igual
- de Tots Sants a Nadal justa una passa de gall
- de Tots Sants a Nadal, gel i pluja i vendaval. També diuen: de Tots Sants a Nadal, pluja, gel o vent cabal
- de Tots Sants a Nadal, l'hivern formal
- de Tots Sants a Nadal, o ploure o nevar, tant s'hi val
- de Tots Sants a sant Andreu vent o pluja o fred o neu. O també: de Tots Sants a sant Andreu, aigua ens doni Déu
- de Tots Sants a sant Andreu, un mes breu, i de sant Andreu a Nadal, no hi ha pas tant
- de Tots Sants a sant Martí, onze dies hi comptí, i de sant Martí a Nadal un mes i mig cabal
- de Tots Sants a Sant Martí, sembra si vols collir
- de Tots Sants enllà, agafa la manta i no la deixis anar
- de Tots Sants fins a l'Advent, ni massa pluja ni massa vent
- de Tots Sants fins a Nadal, el flequer perd son cabal
- des de Sant Pere a Sant Miquel tots els culs caguen bé, i de Sant Miquel a Tots Sants caguen, però no tant
- ditxós mes de Déu, que comença amb Tots Sants i acaba amb sant Andreu!
- el bon any ha de ploure per tres sants: per Setmana Santa, per les Lledanies i per Tots Sants
- el bon favar per Tots Sants s ha de sembrar, i pel Gener s ha de cavar
- el raïm penjat fins a Tots Sants s'ha de menjar de dos en dos grans; de Tots Sants enllà, de gra en gra
- els mossos es lloguen per sant Joan i es lloguen per Tots Sants
- els pecats de Carnaval surten per Tots Sants. O també: les ballades de Carnaval, surten per Tots Sants
- entre Tots Sants i la Nativitat, entra l'hivern de veritat
- entre Tots Sants i Nadal, ni boires ni mestral. O també: entre Tots Sants i Nadal, ni pluja ni vent no hi val
- entre Tots Sants i Nadal, ni vent ni temporal
- la bona filanera per Tots Sants comença la vetlla, i la més bona, per santa Magdalena
- la dona que de Tots Sants a Nadal no emprèn la fila, tot l'any sospira
- les mosques, per Tots Sants, mortes o menjades, són acabades
- llaurada per Tots Sants mata la mala herba dels camps
- maridatge del Candeler, per Tots Sants bolquer
- passats Tots Sants, els dies són germans
- per Sant Simó, sembra Ramon, i per Tots Sants, amb dues mans
- per Tots Sants abrics i guants
- per Tots Sants, amaga el ventall i treu ls guants
- per Tots Sants castanyes i mocadors grans
- per Tots Sants castanyes, per Nadal torrons, per la Pasqua mona i tot l'any bombons
- per Tots Sants el fred és al camp, per sant Martí és al camí, per santa Caterina és dintre la cuina
Que tengas una buena castañada que ya veo los panallets ya los tienes preparados. Yo ya me los he comido. Espero que alguien me invite
ResponEliminaPetons
JUEGO DE SABORES
He he he... jo quasi!
Eliminamolts bons Marina i bona castanyada!!!
ResponEliminapeto
Igualment, Miquel!
EliminaMOlt bons, si senyora i molt bonics. bona festa!!
ResponEliminaGràcies Conchi! La castanyada s'ho val, oi? :-)
Eliminaque ricos y bonitos! me ha encantado tu propuesta, bicos
ResponEliminaGracias Viví!
EliminaQuina bona entraada! A més de proposar-nos aquests panellets tenim un bon recull de refranys. Gràcccies! Petons de castanyada.
ResponEliminaI tant! un recull per no parar de dir refranys... gràcies per la visita, Joel, i bona castanyada!
EliminaUauuuuu me encanta!!!!! no puedo pasar estas fechas sin probarlos, me quedo con los de piñones ;P
ResponEliminaGràcies Tere!
EliminaMOlt originals Marina .m'encanta la forma que els hi has donat.
ResponEliminaPetons i Bona castanyada. !!!!
Gràcies Quima! Igualment!
EliminaM'han encantat!!! I la forma de bolet és una idea molt original!!!!
ResponEliminaEls refranys m'han encantat!!!
Gràcies Sandra! Els refranys, també tenen història... com la cuina!
EliminaQuin repertori mes xulo de panellets.... no se m´hauria acudit mai fer panellets amb motllos de galetes... ho tindré en compte pels propers. Gaudeix de la castanyada. Petons,
ResponEliminaEls havia de donar forma i per això va venir la idea. Gràcies Joaquina, tu també, bona castanyada!
Eliminamolt macus i bons
ResponEliminaMolt originals aquest panellets que heu fet a casa i segur que molt bons!!
ResponEliminaSí, bons i tampoc no embafen gaire!
EliminaQue ricos¡¡¡¡ besos
ResponEliminaGràcies!! Bona castanyada!
Eliminaque macos t'han quedat!! avui si és dia de castanyera! quin fred!!! tothom a menjar panellets! petons
ResponEliminaSí... quin fred.... brrrr... i quina pluja! Tothom a casa, amb panellets, castanyes i moniatos!!!mmm... i que plogui... he he
EliminaCadascú tenim la nostra recepta de panellets, i cadascú hi posa forma... els meus més típics en quant a aparença, compten amb la inestimable variabilitat de les mans de nenes.
ResponEliminaÉS clar! Fer panellets amb nens és el millor que hi ha!! Petons i bona castanyada!
EliminaQuè originals!Segur que els vendries a cabassos...M' he d´aprendre tots els refranys?? ..37 manaments!
ResponEliminaHe he he... potser que iniciï negoci, doncs? Perquè la cosa està xunga, xunga.. he he. Petons, guapa! I bona castanyada!
Eliminamolt bona castanyada, Marina.
ResponEliminaUns panelletes molt bons i originals
Gràcies Lolines, igualment!
EliminaQuins panellets més bons!!! Salutacions
ResponEliminaGràcies Francesc! Bona castanyada
EliminaHola Marina, m'ha encantat conèixer el teu blog, els panellets molt originals!! petons!
ResponEliminaEncantada Sussi! Ara ja ens tenim fitxades... he he. Petons i bona castanyada!
EliminaVols dir que aquests panellets arribaràn a demà? T'han quedat molt bufons amb la forma de bolet i de cor.
ResponEliminaBona castanyada Marina!
Petons.
psss... no sé no sé... bona castanyada!!!
EliminaQuins panellets més bonics que t'han quedat!!
ResponEliminauna tradició molt nostrada la de menjar castanyes i panellets!!
ptns!!
Gràcise noies!!! I tant que ho és! I deliciosa!!!
EliminaS'ha de reconèixer que la forma de bolets és ben graciosa eh, jejeje. Tinc mono de preparar panellets! mira que hi ha reeptes diferents i de tota mena eh, aquesta amb moniato ha de donar un gust tan peculiar, mmmm...!!
ResponEliminaBona castanyada Marina :)
Mira que els has fet macos!!!! molt be marina i bona castanyada!!!!
ResponEliminaHola Marina guapa tu
ResponEliminaUn disseny molt modern, i que macos, i que bons, hummm
M´encanten els rodolins, gràcies per compartir-los
mil petonets enpinyonats i bona Festa, SUsanna
Que xulus!!! És la segona recepta de panellets fets amb moniato que veig avui. Amb patata si que la coneixia però amb moniato no. Han de ser boníssims, perquè amb la dolços del moniato.... mmmmmm!
ResponEliminaM'ha encantat! I en forma de bolet són molt graciosos:P
ResponEliminaAhir vaig fer els panellets tradicionals... i demà penjo els que he fet amb moniato i compota de pera i castanya, experiment total! A veure què diuen els pal.ladars tastadors de panellets.
Felicitats Marina
T'ham quedat monísims els panallets!!!! m'encanta la idea de fer-los amb formes!!!! GEnials! i m'encanta el recopilatori!
ResponEliminaGràcies Abril! Un petó, guapa.
Elimina