divendres, 27 d’abril del 2012

Taller de xocolata a Sabores


Dimecres passat en Xesco Bueno, que ja segurament sabeu que fa classes i s'encarrega del Taller Sabores, i l'Òscar, em van convidar a un taller de xocolata. Evidentment, no hi anava sola, sinó que aquesta seria una nova trobada gastroblocaire, en la qual cada cop em sento més en família, perquè ja conec força cares.

No hi volia faltar perquè tenia ganes de saber-ne més, que de provar-ne ja n'hem provat moltes però saber d'on ve i com es treballa ja és tota una altra cosa. Ens esperaven en Marc Rodellas, el pastisser que regenta la Pastisseria V.Rodellas de Sant Celoni i que ha estat nominat Jove Pastisser Innovador en l'última edició i encarregat de fer el pastís de Sant Jordi a l'Artur Mas, i una companya i amiga pastissera, la Laura, que s'encarrega d'elaborar les postres del Restaurant Nou-Cents de Mataró.

Doncs bé, per començar, en Marc ens va explicar que hi ha tres tipus de cacau: el foraster (que suposa el 85 % de la producció mundial), el trinitari (el 13 %) i el criollo (només el 2 % de la producció). Per créixer, el cacau necessita unes condicions climàtiques idònies i per aquest motiu no qualsevol territori és apte per a fer créixer la planta.

Tot i que ens va explicar moltes coses, les que més recordo són les que ara explico. Hi ha 30 faves de cacau dins de cada baina, la fermentació es fa amb fulles de plàtan o en caixes, l'assecat ajuda a perdre el 6% d'aigua del cacau, les faves passen un control de qualitat per a regular-ne les mides, després es neteja per a treure'n les imperfeccions, es fa la ruptura per trencar la fava de cacau, es deshidrata i es fa la molturació i premsat.

Tot i que no totes són xocolates pròpiament dit, al nostre país en distingim tres tipus: la blanca, amb llet i la negra. L'atemperat per a poder manipular aquesta xocolata es fa a 50ºC, després es baixa a 28ºC i es torna a augmentar fins als 32 aprox.
Com també ens va explicar, les xocolates es poden farcir amb diversos ingredients, de la mateixa manera que també ho podem fer amb el praliné. Que us ensenyo ara, després de dir-vos que la mare d'en Marc ens havia preparat unes coques de forner boníssimes per entretenir la gana.
En Marc també ens va ensenyar diverses xocolates, i d'altes ingredients que no coneixia, com el iogurt en pols. Vam poder olorar el Blanc Satin de Barry, el Lactée Caramel i el Venezuela origine.
I, finalment, vam elaborar les tres receptes proposades pel Marc: tres xocolates, unes roques i uns bombons. Però com que no em vaig poder quedar fins al final no us podré ensenyar totes les fotos. Malgrat tot, sí que guardo una mostra dels qui vam ser per allà, els blocaires, que sempre m'ho fan passar tan bé perquè tot es pot viure amb ganes si s'hi posa una mica d'humor... i xocolata!


 
Per cert, no me'n vull oblidar. En Marc també ens va regalar una capsa de neules que, segons va afirmar, són les més bones del món!!

23 comentaris:

  1. Un taller molt interessant i didàctic, una salutació.

    ResponElimina
  2. Jo el vaig fer fa uns mesos i va ser molt xulo. En Marc és un crack !

    ResponElimina
  3. Ahir el Miquel en va explicar com va anar el taller i el q us van explicar

    petons

    ResponElimina
  4. Va ser un gran taller!
    Encara no he tastat les neules, però aquest cap de setmana segur que cauran.
    I a veure si m'animo a fer les roques, ara que tenim la recepta ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo tampoc no les he obert, però tenen una pinta...! Va estar bé el taller, el que vam poder veure, oi? Petonet

      Elimina
  5. Hola Marina guapa tu

    quina enveja sana, hummmm
    mil petonets i gràcies pel reportatge Susanna

    ResponElimina
    Respostes
    1. De res susanna! Va ser una tarda dolça, ja ho veus! Petons

      Elimina
  6. Aquest es un taller molt dolç, qué bé poder aprendre tantes coses sobre la xocolata.
    Petons.

    ResponElimina
  7. Marina otro taller magnifico y con buena compañia y aprendiendo mucho con Marc y Laura y si las neules la mejores del mundo
    peto

    ResponElimina
  8. Snif, snif!!! jo també vull un taller com aquest!! buaaa!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs vinga! D'aquí a poc amb la Nuri a fer merengues... he he

      Elimina
  9. Apa que be que ho paseu... Ara a publicar receptes,eh?...
    Petonets.

    ResponElimina
  10. Caram, aquesta crònica demostra que uns estudien de piriudista i altres sóm de ciències... haurè de pensar com fer la meva per a que no quedi molt pàl.lida al costat hehehe :P

    Grandiós taller en la millor companyia!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. No tinc cap dubte que te'n sortiràs la mar de bé, com sempre! Petonet

      Elimina
  11. MOLT INTERESANT !!!!!ojalá pugués anar a alguna clase així....aqui a Girona no fan gaires coses...els meus fills el divendres varen regalarme tot un kit per la xocolate i un llibre precios ...pero clar ....no es el mateix que veureu en directe....gracies per aquesta entrada !!!
    Petonets.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Potser no és el mateix que en directe però segur que faràs coses boníssimes, Mamilu! Petons

      Elimina
  12. Ostres, quin taller més xulo!!a veure si ens podem apuntar a la propera trobada ;) petonets!!

    ResponElimina

Gràcies per visitar-me, m'ajudes a seguir aquí! Fins aviat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...