dimarts, 12 de febrer del 2013

Sopa de ceba morada i s'han acabat els constipats!


Avui us proposo una sopa amb història, que no té massa secret, però que per la seva simplicitat i servei a la nostra salut ha sobreviscut al pas del temps. Fa temps, encara recordo com la meva àvia ens posava mitja ceba tallada a la tauleta de nit, capbussada en un got d'aigua, quan el meu germà o jo estàvem constipats. L'olor de l'habitació feia una mica de feredat però la certesa que el constipat desapareixia en dos dies feia que la meva àvia, i nosaltres també, creiéssim en aquest bulb meravellós, gairebé màgic.

I des d'aleshores ja no he deixat mai la ceba. De fet, a tot el món, la ceba és una de les verdures més utilitzades, per les seves propietats nutricionals però també per a la seva bona conservació en cas de temperatures extremes o manca de neveres o congeladors. És un bulb que resisteix el pas del temps i que és fàcil de transportar, encara que sigui a llocs remots del planeta.

 La particularitat d'aquesta ceba que us presento avui és, segurament, que és una ceba morada. De fet, gràcies al fet d'haver-me topat al mercat amb aquesta ceba va venir la idea de la sopa. 


En aquesta ceba no hi ha cap mena de manipulació en el color. Aquesta ceba és així!! Ben lila! És clar, la veus a primera vista quan hi passes pel costat. No me'n vaig poder estar. I, a més a més, quan compro alguna hortalissa que encara no havia tastat m'agrada buscar-ne l'origen. I aquí el teniu:

Ceba morada: Allium cep L. Originària d´Àsia, d´Iran i Afganistan la ceba morada, és una varietat amb unes propietats mes fresques i dolces que la blanca normal. Té el bulb més aplatat en els pols, i la carn i la pell són de color vermellós. Generalment es consumeixen crues en amanides (aportant varietat de colors per la seva tonalitat vermella), en salsa, etc. També es pot cuinar i menjar com a guarnició de carns i peixos. Si es vol conservar en bones condicions, la ceba camusa vermella s´ha de guardar en un lloc airejat i amb poca humitat, una vegada tallada cal ficar-la en el frigorífic.

Ingredients per a la sopa:
2 cebes morades
1 branca de farigola
1 gra d'all
1 llesca de pa sec o torrat
Brou de verdures 
1 pessic de formatge ratllat (opcional)
sal i pebre

Comencem a fer la sopa tallant la ceba a juliana, i la sofregim. També hi afegim l'all laminat, la farigola i el pa, en aquest cas, un crostó de pa de pagès sec. 


Ho sofregim amb un bon raig d'oli i, quan la ceba ja sigui transparent i comenci a caramelitzar, hi  afegim el brou de verdures, que si voleu podeu substituir per un brou de pollastre o de carn. Però bé, en aquest cas, és de verdures. 


Ho deixem coure durant uns 25-30 minuts i, un cop passat aquest temps, apaguem el foc i la deixem reposar, perquè s'amarin tots els sabors. Quan la volguem servir, l'escalfem de nou un parell de minuts i, a cada bol o a l'olla, hi afegim una mica de formatge ratllat (emental o mozzarela) que es desfarà amb el propi brou i hi afegirà una nova textura. Bon profit!








25 comentaris:

  1. ummmmmm... la sopa de ceba una debilitat...una de les millors sopes per calentar cosus aterits, una font de vitamines i un plaer pel paladar amb el toc del formatge....Una pasada Marina, i mès amb el toc de la seva morada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. ai, sí! el formatge hi queda molt bo, oi? A mi també m'hi agrada, de posar-n'hi!

      Elimina
  2. quina sopa més bona! m'ha mare va provar això de la ceba al llit i no li va funcionar, la pobre, una decepció perquè continuava encostipada! jeje! m'agrdaa que hi hagis posat formatge ratllat.....aquest és el toc que m'encnata! Petons i fora refredats!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs vaja... que ho provi amb got d'aigua, que aleshores s'escampa més bé. Això ho feia la meva iaia, funcionava, de veritat!

      Elimina
  3. Jo no tinc els anys de la teva avia (en tinc, però no soc avia...) i aquest "truqui" ja l'he fet servir i es que quan els nens tenen el nas tapat, així assegures que per la nit podran dormir tranquils.

    De la sopa que haig de dir... si la meva mare diu que menys mal que no hem va posar Mafalda...
    Petonets.

    ResponElimina
  4. Ostres, quan a casa tenim tos per la nit posem una ceba tallada i la tos marxa però no sabia això de la ceba en aigua, avui mateix ho faré que anem caient tots...
    La sopa de ceba m'encanta!
    Petons.

    ResponElimina
  5. Quina sopeta més bona!!! això de la ceba, la meva mare ens ho havia fet algun cop i anava molt bé! Però quan ho expliques a la gent posen cara d'incredulitat i et diuen: "no ho penso fer, quina pudor"...
    Molt interessant el que ens expliques de la ceba morada!
    Petons i que tinguis un feliç dia sense costipats ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, guapa! És ben cert, el truc de la ceba va bé, malgrat els incrèduls... he he

      Elimina
  6. Que buena sopa de cebolla con lo que me gusta. Y más que hoy repetiría por que aquí hace mucho frío. La cantidad de cualidades y utilizaciones que tiene la cebolla son numerosas. Un post muy interesante.
    Petons.

    ResponElimina
  7. es fantástica la cebolla y esta sopa es bien rica.Muchas cualidades tiene la cebolla como el ajo y creo que no lo aprovechamos bien,tomo nota de lo que hacia tu abuela.
    peto

    ResponElimina
  8. Una sopa idela per passar el fred d'aquest dies.
    petons

    ResponElimina
  9. M'has donat una idea pel sopar d'aquesta nit!
    Gracies

    ResponElimina
  10. una sopa de les de sempre, però jo a casa la faig amb ceba Figueres, miraré de trobar aquesta, color morat
    Això de la ceba a la tauleta de nit, jajaja ¡¡quins records!!

    ResponElimina
  11. El meu home la necessita urgentment...! Gràcies Marina per tan bona cura natural!!!

    ResponElimina
  12. Sabes, es otro de los platos que me negaba en redondo a probar de niña. Es curioso ahora me encanta, como las espinacas. Un buen plato. Petons.

    ResponElimina
  13. No sóc de sopes, bé de pa mullat... però estic com una sopa! així que igual aquesta nit serà el sopar, a veure si em millora! petó

    ResponElimina
  14. MMMM,fa temps que em ve de cara una sopeta de ceba com aquesta. Me l'apunto per fer-la. Moltes gràcies!
    Ah, jo també tinc aquestes cebes. Són boníssimes!
    Emma

    ResponElimina
  15. qué rica la sopa de cebolla, últimamente las compro moradas, me llama el color y el sabor también me gusta, no sabía que es tan buena para el resfriado, gracias guapa, bsts

    ResponElimina
  16. Dons resulta que ahir em van portar les verdures ecològiques de la setmana... entre elles un parell de cebes morades ben formoses. Aquest vespre mateix em faré la sopeta :). Gràcies per la idea!

    ResponElimina
  17. Un plat de sopa ben gustos i sà
    Petons

    ResponElimina
  18. Eps, aquesta me l'apunto! Aquest és l'any dels refredats, m'ha tocat. Petonets, atxím! :)

    ResponElimina

Gràcies per visitar-me, m'ajudes a seguir aquí! Fins aviat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...