dimecres, 25 de juliol del 2012

Curs de cuina d'aprofitament a Cal Balsach


Cada any es llencen a les escombraries més de 100.000 tones de menjar en bon estat a les llars catalanes. Molt d'aquest menjar que malbaratem es podria aprofitar fàcilment amb un petit canvi d'`habits a la cuina. La reducció de residus comença quan anem a comprar i segueix quan cuinem. Cada decisió que prenem és important, ja que es convertirà en un estalvi econòmic i ambiental.

Dilluns 19 de juliol vaig assistir a un dels cursos programats pel Consorci de Residus del Vallès Occidental. Es tractava d'un curs de cuina, és clar!, però d'aprofitament. El curs es va dur a terme a Cal Balsach, a la ciutat de Sabadell, i va comptar amb 20 alumnes. Tot i que,  potser per defecte, mania o afició, jo ja sóc una pseudocuinera d'aprofitament, vaig pensar que anant al curs aprendria coses, que sempre s'aprenen coses noves... I així va ser. Tot i ser un curs bàsic, que no necessita de coneixements previs a la cuina, es van comentar algunes coses interessnat. La sessió es va desenvolupar en tres grans eixos: la compra d'aliments, la conservació a la nevera i l'aprofitament culinari de restes d'aliments. Afegeixo que Josep Maria Pàrraga (Escola d'Hostaleria Vapor Llonch) és el responsalbe de la formació impartida, receptaris i coordinació d'aquests cursos de cuina d'aprofitament.

 
PRIMER PAS
D'entrada, en Baldo (cuiner) i en Jose Maria (ajudant de cuiner) van parlar-nos de la compra responsable d'aliments. D'entre les coses que es van comentar, destacaria que es va explicar que no cal comprar sempre un sac sencer de patates o de taronges, si un viu sol i no les gastarà, que val la pena demanar que ens guardin els caps i cues dels peixos que comprem per a poder-ne fer un brou, que no sempre allò més car és allò més bo i que cal confiar en el venedor / venedora perquè sigui ell mateix qui ens indiqui quins són els productes que té més bons aquell dia.


SEGON PAS
En segon lloc, en Baldo també ens va explicar com hem d'emmagatzemar els aliments a la nevera. Ja sabem que fruites i carn han de col·locar-se a la part inferior de la nevera, sense l'embolcall en el cas de les verdures, perquè necessiten respirar. A la part superior de la nevera hi posarem iogurts, làctics, conserves, tot allò (vaja) que necessita menys fred. A la part intermitja hi posarem la resta d'ingredients, així com també els tuppers de pasta i arròs que ens hagin sobrat de dies anteriors. Una de les coses que no sabia i que em va agradar aprendre va ser que... el formatge es pot congelar durant 3 o 4 mesos!  Es veu que queda d'allò més bé, un cop descongelat.


TERCER PAS
En aquest moment, vam començar a elaborar algunes receptes d'aprofitament. Per a mi, la part més interessant... he he. Amb degustació inclosa! Vam preparar les següents receptes: hummus, crema calenta de mongetes seques, xips de verdures, escuma d'arròs negre, torrijas i gelat exprés de meló. Però anem a pams. A quí tenim les receptes:

HUMMUS
Ingredients:
400 g de cigrons cuits i l'aigua de la cocció dels cigrons
sèsam
el suc de 1/2 llimona
coriandre
oli d'oliva
sal
Pebre negre, pebre vermell picant

Barregem els cigrons cuits, el sèsam, el coriandre, el pebre negre i el suc de llimona. Els anem aixafant amb una forquilla i anem obtenint una pasta. hi anirem afegint, a poc a poc, l'aigua de la cocció perquè la massa no s'espesseixi massa. És recomanable barrejar-ho amb la mà perquè així s'aconsegueix la textura més autèntica. Quan ja sigui la desitjada, hi afegirem el pebre vermell, l'oli d'oliva i una mica de sal.



CREMA DE MONGETES SEQUES AMB BROU DE PEIX
Ingredients:
400 g de mongetes seques cuites
200 ml de brou de peix
1 ceba de figueres
80 g de mantega
1 rajolí de crema de llet (opcional)

Comencem tallant la ceba en juliana. La posem a coure amb la mantega, que suï fins que comenci a enrossir-se. Després, afegim les mongetes i el brou de peix. També, opcional, un rajet de crema de llet. Ho deixem coure una estona i després ho triturem amb la batedora. I ja ho tenim. Si us hi heu fixat, no hi hem posat gens de sal, perquè amb la sal del brou i de les mongetes ja cuites en tindrem de sobres!



ESCUMA D'ARRÒS NEGRE
Ingredients:
500 g d'arròs negre ja cuit que ens hagi sobrat
4 fulles de gelatina
250 ml de brou de peix sobrant
Necessitarem un sifó per a fer escumes

Aquest recepta no va sortir bé. Potser perquè la crema era mass espessa o potser perquè el contingut del sifó no era prou calent. En tot cas, la preparació sí que la vam fer. Vam triturar l'arròs negre, sense closques però amb la sèpia incorporada. A part, vam fer servir gelatina en pols. Si fem servir les cues de peix les hauríem d'hidratar amb aigua freda abans d'incorporar-les a la barreja en calent. Seguim amb la preparació de la crema posant al foc la pasta d'arròs negre, el brou i la gelatina. ho deixem coure una mica i ho introduïm dins el sifó. Al cap d'una estona, ja podríem construir les escumes.


XIPS DE PELLS DE VERDURES
Ingredients:
Les pells de les verdures que hem utilitzat per fer brou o crema (pastnaga, xiribia, nap, patata,. etc)
Sal gruixuda

Comencem escalfant prèviament el forn, a 210 - 220 ºC. Seguim col·locant la sal gruixuda a la base d'una safata. Al damunt, hi disposem les pells de verdura perquè ens deixin anar tota l'aigua que els quedi. No hi posarem pells de carbassó perquè porten massa aigua. Ho deixarem descansar durant uns 10 minuts. Després, retirarem la sal i espolsarem les pells de les restes de cristalls de sal que hi hagin pogut quedar enganxades. Ho courem al forn, posisció gratinador, durant uns 20-25 minuts a 170 ºC. Hem de pensar que el forn perd uns 40 ºC quan obrim la porta i que per això el posem a escalfar a més temperatura que la de la cocció posterior.



'TORRIJAS'
Ingredients
pa sec tallat a llesques
llet
nata 35 %
sucre
Mantega
Vainilla o canyella per aromatitzar

En aquest cas, vam fer una versió sui generis de les 'torrijas', ja que vam posar les llesques en un bol amb la llet i la nata. A part, en una paella, vam escalfar el sucre i la mantega fins que es va formar un tofee. Allà mateix, vam sucar les llesques de pa ja estovades amb la llet. Finalment, un cop cuita, s''hi pot espolsar canyella i vainilla per sobre.


GELAT EXPRÉS DE MELÓ
Seguint les instruccions que ja vaig explicar aquí -gelat exprés de kiwi-.

Aquestes van ser les propostes que es van elaborar en aquest curs, que va tenir una durada de dues hores i que es promocionava amb l'eslògan:

'AQUÍ NO ES LLENÇA RES!'

15 comentaris:

  1. Marina, jo sóc una de les que no llença res. A casa s'aprofita tot. Un curs molt interessant que le hauria de fer moltes persones.
    Una abraçada,
    Nani
    Ep: et segueixo pel mòbil però no puc deixar-te comentaris quan vull perquè estic al camp i internet va lentíssim.

    ResponElimina
    Respostes
    1. oh, gràcies Nani!! Seguidores com tu fan il·lusió i t'animen a no abandonar. Això d'aprofitar-ho tot és especialment interessant en els temps que corren, oi? Petonet i bones vacances!

      Elimina
  2. YO FUI!!! ME ENCANTO EL CURSILLO, LAS RECETAS Y TODO LO QUE PROBAMOS,JEJEJEJ, EXCELENTE.
    NO CONOCIA TU BLOG, AHORA LO SIGO,
    BESITO-
    SANDRA GALLEGO

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quina il·lu Sandra! Encantada de tornar-te a saludar i... benvinguda al blog! Petonets

      Elimina
  3. L' Hummus espero tornar a tastar-lo ben aviat ;-D M´han agradat les recomenacions, algunes de les quals segueixo. Jo mai compro sacs perquè acabo perdent la meitat de"la collita"..I això que el formatge es pugui congelar és una gran notícia.

    Bé, encara en tens més de cursets? je, je,je...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Je je je... algun encara està pendent... em sona que d'anar a un taller de pasta fullada? :-P petonets!

      Elimina
  4. A mi també m'agrada reciclar tot ho que encara sigui comestible, de vegades surten uns bons plats.
    Un curs que segur s'aprofita molt i sempre s'agafen idees noves.
    Petons.

    ResponElimina
  5. siempre intento hacer la cocina del aprovechamiento y hoy es una de ellas,Muy interesante el taller y todas las recetas que nos enseñas,estupendo post marca de la casa Marina,gracias por compartirlo
    peto

    ResponElimina
  6. Qué interesante taller! Me gustan todas las recetas!!

    ResponElimina
  7. Yo también soy de las que aprovecho. Muy buenas ideas nos traes... Bss

    ResponElimina
  8. bien marina..por fin te encuentro y te devuelvo la visita!!..
    tiene un blog muy interesante,por que no es el tipico blog de cocina..aqui nos ofreces algo mas!..
    quiero darte las gracias por seguirme allá donde voy..y aunque tengo poco tiempo para devolver visitas..nunca me olvido de la gente amiga..

    petonets!!

    ResponElimina
  9. A mi em fa molta rabia tirar menjar...per això sempre compro el just. La gent no és conscient i compra coses que acaba tirant i es queda tan ample.....no hi ha dret, tothom hauria de fer aquests tallers. En fi, de tots els plats, que m'encanten tots, em quedo amb les torrijas, perquè ara mateix em ve de gust alguna cosa dolça!! jeje petons

    ResponElimina
  10. Marina!!! Que bé que hagis fet aquesta entrada, no me'n vaig adonar de que havíes fet tantes fotos!
    Encara haig de redactar la entrada sobre el curset, hi posaré un enllaç a aquesta teva, jo no vaig fer tantes fotos :(

    Una abraçada i a partir d'ara aqui tens una seguidora més. Bon estiu!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quina il·lusíó trobar-te per aquí, Ester!! I m'agrada que t'agradi el post, vaig fer algunes fotos, sí... he he, tot i que era difícil fer-les de la preparació perquè teníem la cuina molt lluny, oi? Ara et vinc a visitar jo. Fins aviat! petonets

      Elimina

Gràcies per visitar-me, m'ajudes a seguir aquí! Fins aviat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...